Sedm dní v týdnu 1400 kcal
Sedm dní v týdnu 1400 kcal - vše je dovoleno a kila jdou dolů
Kdo chce zhubnout, může vyzkoušet naší novou dietu na sedm dní. Jídelníček bude pestrý a dokonce pamatuje i na něco sladkého. Počítejmě však s tím, že na den budeme moci spotřebovat jenom 1400 kcal. To je 300 kcal na snídani, 550 kcal na oběd, 300 kcal na večeři a 250 kcal na svačiny.
1.DEN
Snídaně: Müsli
Do misky nasypeme 4 lžíce müsli ( na druhu nezáleží) a promícháme je s přiměřeným množstvím zakysaného mléka. K tomu si dáme ještě 150g ovoce, které máme rádi, ale skvělé by byly například čerstvé nebo mražené maliny či jahody. Vše pomalu sníme.
Oběd:
Čína z květáku
Pro 2 osoby:
1/4 květáku, 100g pórku, 1 červená cibule, 1 červená paprika, 2 lžíce solamylu, 1 lžička koření na gyros, 100g anglické slaniny, 1 vejce, sůl, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička oleje.
400 kcal
Postup:
Květák rozdělíme na růžičky, krátce povaříme v osolené vodě - neměl by být příliš měkký! V misce smícháme sójovou omáčku s kořením na gyros, solamylem a vejcem. V připravené směsi obalíme květák. Očištěnou papriku, cibuli a pórek nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm anglickou slaninu, pak přidáme obalený květák a zeleninu. Směs zprudka opečeme až květák zezlátne. Pak vše lehce podlijeme vodou, zakápneme sójovou omáčkou a prohřejeme.
Večeře: Obložený toast
Připravíme si zeleninu na chroupání - 2 malá rajčata, 1 očištěnou papriku a 100g salátové okurky. K tomu si dáme krajíček toastového chleba tence potřený nízkotučným tvarohem a obložený jedním plátkem krůtí šunky.
2.DEN
Snídaně: Chléb s tvarohem
Nalijeme si skleničku nízkotučného mléčného nápoje a k tomu sníme krajíček celozrnného chleba, který potřeme 1 lžící netučného měkkého tvarohu a pokapeme 1 až 2 lžičkami medu, místo medu si můžeme popřípadě vzít marmeládu.
Oběd:
Lasagne s rajčaty
Pro 2 osoby:
1/2 balíčku špenátových lasagní, 150g mletého masa, 200 ml rajčatové šťávy, 1 rajče, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tymián, bazalka, 75g hladké mouky, 200 ml mléka, 35g másla, 40g parmazánu, máslo na vymazání zapékací misky
550 kcal
Postup:
Uvaříme lasagne podle návodu. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, ochutíme solí, pepřem, bazalkou i tymiánem a orestujeme, vmícháme utřený česnek i nakrájené rajče, zalijeme rajčatovou šťávou a dusíme. Z másla, mouky umícháme jíšku,přilijeme mléko a uděláme hustý bešamel a povaříme. Pekáček vymažeme máslem a vyložíme plátky lasagní, potřeme bešamelem, na něj dáme mleté maso v omáčce a postup opakujeme. Posypeme sýrem a zapečeme.
Večeře: Zeleninová miska
Na zeleninový salát nakrájíme polovinu salátové okurky, svazek ředkviček, 2 rajčata, vše dobře promícháme a pokapeme hotovým jogurtovým dresingem, nebo salát přelijeme octovou zálivkou a vezmeme si k němu půlku celozrnné housky.
3.DEN
Snídaně: S ovocem
Malou hrušku oloupeme, vyřízneme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky, do misky dáme 4 lžíce křupavého müsli, zalijeme sklenicí nízkotučného mléka a promícháme s nakrájenými hruškami, ovoce můžeme podle sezóny libovolně střídat.
Oběd:
Kuřecí medailonky s houbami
Pro 2 osoby:
300g kuřecích řízků, svazeček hladké petrželky, 1 lžíce oleje, sůl, špetka drceného pepře, 100g koktejlových rajčátek, 75g žampionů, 1/2 lžičky vegety, 1 lžička slunečnicových semínek, 1 lžíce másla.
355 kcal
Postup:
Maso nakrájíme na větší kousky- každý ovineme petrželkou, osolíme a opepříme, medailonky opečeme na rozpáleném oleji. Žampiony nakrájíme na plátky a orestujeme na másle, přidáme rozpůlená rajčátka, osolíme, dochutíme pepřem a společně podusíme doměkka.Nakonec přidáme vegetu. Slunečnicová semínka nasucho opražíme a posypeme jimi zeleninouvou směs, kterou podáváme jako přílohu k medailonkům.
Večeře: S jablkem
Krajíček celozrnného chleba opečeme nasucho, pak jej slabě potřeme rostlinným tukem, pokladem plátky neloupaného jablka, posypeme 20g strouhaného sýra a zapečeme v troubě.
4.DEN
Snídaně: Cornflakes
Jablko nakrájíme na malé kousky, dáme je do misky a smícháme s jedním kelímkem nízkotučného bílého jogurtu a 4 lžícemi cornflakes.
Oběd:
Palačinky s tvarohovou náplní
Pro 2 osoby:
100g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, špetka soli,1/2 sáčku vanilkového cukru, 2 lžíce krupicového cukru, olej na smažení, 125 g tvarohu, 1 žloutek, špetka skořice, 100g kompotovaných třešní, 75 ml ovocného sirupu.
455 kcal
Postup:
Vejce rozšleháme, zalijeme mlékem, osolíme a promícháme. Přidáme mouku, 1 lžíci krupicového cukru, vanilkový cukr a vymícháme hladké řidší těsto. V pánvi rozehřejeme trochu oleje, nalijeme na něj část těsta a opečeme dorůžova, stejně upečeme i další palačinky. Na náplň vyšleháme s tvarohem žloutek, zbylý cukr a skořici. Palačinky naplníme tvarohem a stočíme. Dáme je do pekáčku a zapékáme 20 minut. Svaříme ovocný sirup s třešněmi a zapečené palačinky přelijeme horkým kompotem.
Večeře: Krétský salát
Natrháme několik listů ledového salátu, nakrájíme jedno rajče a 15g oliv, smícháme je se 40g balkánského sýra a lžící měkkého tvarohu, přelijeme zálivkou z oleje, citronové šťávy, česneku, nasekané cibule, soli a pepře. Ozdobíme kousky opečeného chleba.
5.DEN
Snídaně: Toast
Krajíček toastového chleba potřeme lžičkou čerstvého sýra s bylinkami a obložíme ho plátkem uzených krůtích prsou, nebo si pro změnu dáme plátek lososové šunky a nebo rosbíf.
Oběd:
Kuřecí křidélka v mandlích
Pro 2 osoby:
400g horních částí kuřecích křidélek, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1/4 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky vegety, 1 vejce, 60g strouhanky, 40g mandlových lupínků, 1/2 svazku ředkviček, 50g karotky, sůl, olej
550 kcal
Postup:
Kuřecí křídla vaříme v osolené vodě asi 15 minut, vyjmeme a necháme zchladnout. V jedné misce smícháme škrob, papriku a vegetu, ve druhé rozšleháme vejce a ve třetí smícháme strouhanku s mandlemi. Křídla obalujeme nejprve ve škrobové směsi, pak ve vejci a nakonec ve strouhance s mandlemi. Osmažíme je na rozpáleném tuku a dáme na ubrousek okapat. Křidélka podáváme s vařenou mrkví a čerstvými ředkvičkami.
Večeře: Chléb
Na kousky nakrájíme 40g uzeného lososa a 3 ředkvičky. Smícháme je s jednou lžičkou nakrájené pažitky a několika kapkami citronové šťávy, znovu dobře promícháme a dáme na 1 plátek tmavého chleba.
6.DEN
Snídaně: Tvaroh
Na budapešťskou pomazánku utřeme 4 lžíce tvarohu, který ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Přidáme najemno nasekaný pórek a pomazánkou potřeme krajíček tmavého chleba.
Oběd:
Houbový guláš
Pro 2 osoby:
300g tvrdších druhů hub, 25g tuku, 1 malá cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, špetka drceného kmínu, špetka mletého pepře, sůl, stroužek česneku, špetka mletého koriandru, 25g hladké mouky
235 kcal
Postup:
Houby očistíme a rozkrájíme, omyjeme a necháme okapat. Cibuli nasekáme a na tuku osmahneme dohněda. Přisypeme houby a orestujeme je. Česnek utřeme a přidáme k houbám se solí, kmínem, pepřem, mletou paprikou a koriandrem. Dusíme doměkka a podléváme vodou. Houby zaprášíme moukou, podlijeme a povaříme. Sníme se 100g brambor nebo s pečivem.
Večeře: Kukuřice
V oleji zpěníme kari a nakrájený zázvor, přidáme 100g kukuřičných klásků, trochu jarní cibulky, čínského zelí a výhonků mungo a orestujeme. Zakápneme sójovou omáčkou. Sníme s chlebem.
7.DEN
Snídaně: Vejce
Uvaříme 1 vejce natvrdo(10 minut), prudce je zchladíme a nakrájíme na plátky. Celozrnnou housku nebo bagetu rozkrojíme a potřeme 1 lžící nízkotučného tvarohu ochuceného pažitkou, obložíme plátky uvařeného vejce.
Oběd:
Pizza s rajčaty a žampiony
Pro 2 osoby:
1 malý korpus na pizzu, 75g rajčat z konzervy, 1/2 lžičky cukru, sůl, 1/4 lžičky sušeného oregana, olej, dvě čerstvá rajčata, 100g žampionů, po špetce rozmarýnu a tymiánu, 1 stroužek česneku, 30g strouhaného sýra.
330 kcal
Postup:
Rajčata z konzervy nakrájíme na malé kousky a ochutíme je oreganem, solí a cukrem. Žampiony očistíme, nařežeme na plátky a orestujeme je na pánvi na jedné lžičce oleje. Ochutíme sušeným tymiánem, rozmarýnem a česnekem utřeným se solí. Čerstvá rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Připravený kopus na pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe rajčaty, posypeme houbami a strouhaným sýrem, zapékáme v troubě podle návodu na obalu.
Večeře: Sendvič
Krajíček tmavého toastového chleba obložíme dvěma plátky tvrdého sýra - eidam, 50g salátové okurky a 50g žampionů nakrájených na plátky. Přiklopíme druhým krajíčkem chleba a zapečeme nasucho v sendvičovači.